2019-07-11 09:49:33• hírek • Bede Emőke

Kiruccannál a hétvégén? Mutatjuk, mit érdemes felkeresni Szatmár megyében

Szinte biztosan megtapasztalta már mindenki azt az érzést, amikor az ember szívesen kirándulna, kalandozna egyet, viszont ötlete sincs, merre lehetne elindulni. A tanácstalanság pedig tovább fokozódik akkor, amikor a turistáskodásra csupán egyetlen nap áll rendelkezésre. Merre induljunk, mit nézzünk meg ilyen rövid idő alatt? Hogy megkönnyítsük a döntést, mutatjuk, melyek a legnépszerűbb Szatmár megyei célpontok.

Amint azt a helyi Turisztikai Információs iroda munkatársa a Szatmár.ro kérdésére elmondta, a Szatmár megyébe érkező látogatók és a helyi kirándulók általában egy olyan körutat járnak be, mely során a környéken keveredő kultúrákba egyformán belekóstolhatnak. Legelső állomásként legtöbben a Károlyi kastélyt keresik fel, ahol nem csak az építészeti remekmű, hanem az azt körülvevő park is ámulatba ejti az arra járókat, mely 10,3 hektárán mindösszesen 267 egzotikus és hazai növényfajnak ad otthont. A kastélyban pedig gazdag régészeti és természettudományi kiállításokat lehet megtekinteni. A Károlyiak történelméhez szorosan köthető a Kaplonyban található templom és kripta is, melyeket bécsi művészek tettek még díszesebbé. A grófok koporsói mellett a kripta másik érdekessége a Carrara-i márványkereszt, melyet még 1898-ban készítettek Firenzében. Ugyancsak különlegességnek számít az is, hogy két koporsón a Károlyi család két férfitagjának fejénél két serleg található, amelyekbe feleségeik szívét zárták, a halálon túli szerelmet jelképezve.



Ha valaki a megye déli részén kalandozik, akkor mindenképp érdemes felkeresni az Érmindszenten található Ady-emlékházat is, melynek köszönhetően a látogató megismerheti a költő gyerekkorát, iskolás éveit, de bepillantást nyerhet munkásságába is. Mezőpetriben pedig a sváb múzeum által a sváb kultúrából kapunk egy kis ízelítőt. Ha már népi kultúra, akkor mindenképp érdemes megemlíteni a bogdándi Sipos László néprajzi múzeumot is, mely a sokszor méltatlanul figyelmen kívül hagyott Tövishátat mutatja be. Bogdándtól egy becsületes kőhajításnyira található Hadad, ahol ódon kastélyok várják a látogatókat.



Szatmárnémeti felé autózva mindenképp érdemes megállni az ákosi református templomnál is, mely körül mind a mai napig több legenda is kering. Ezek közül az egyik legismertebb az, mely szerint a templom tetejére a lakosság azért tett félholdat, hogy a török támadásoktól megvédje az amúgy is hányattatott sorsú épületet.


Innen a turisták útja Erdődre vezet, ahol a város jelképének számító vár a kirándulók kedvence. Néhány évvel ezelőtt a vár fennmaradt részét renoválták, és egy hangulatos korabeli kiállítást is berendeztek. Ugyanakkor a hely népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy a helyi legendák szerint a kastélyt egy alagútrendszer kötötte össze a nagykárolyi kastéllyal és a szatmári várral. Noha a régészek szerint ilyen hosszan elnyúló alagutak létezésére vajmi kevés esély van, de ez cseppet sem csorbítja a vár történetének megkapó jellegét.


Innen az út Szatmárnémetibe vezet, ahol akár több napot is eltölthetnek az idegenből jött turisták, de a helyieknek is érdemes néha figyelmesebben bejárni a partiumi várost. Mint az információs iroda munkatársa elmondta, legtöbben a székesegyházra és a zsinagógára kíváncsiak, de a tűzoltótorony is igen népszerű. Emellett a kísérővel történő városnézést is sok csoport igénybe veszi.



A következő állomás akár az avasországi szabadtéri múzeum is lehetne, melyben összegyűjtötték a környék falvaiból származó építészeti műremekeket. Legtöbben a vízzel hajtott malomra, a fazekasműhelyre és a pálinkafőzőre kíváncsiak. Ha pedig megyénket már bejártuk, s megismerkedtünk minden kincsével, akkor bátran lehet kalandozni a Máramarosban is, amely legalább annyi érdekességgel kecsegtet, mint Szatmár megye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: